zamknij
POLECANE

Z problemem suchej skóry boryka się bardzo dużo osób. Niektórych problem te...czytaj więcej

Sposób na dobrą cukiernię – jak wybrać właściwą witrynę cukierniczą?

Do ekspozycji i przechowywania wyrobów cukierniczych coraz częściej wykorzystuje się różnego rodzaju witryny cukiernicze. Urządzenia tego typu najczęściej wyposażone są w wewnętrzny agregat chłodniczy, co pozwala obniżyć temperaturę przechowywanych w witrynie wyrobów cukierniczych tj. ciasta, torty i różnego rodzaju desery. Cechą charakterystyczną urządzeń tego typu są duże przeszklenia, które gwarantują odpowiednią ekspozycję towaru. Towar pozostaje na widoku, dzięki czemu klient może dokonać samodzielnego wyboru tego produktu, który w największym stopniu odpowiada jego potrzebom.

Witryny cukiernicze – do czego służą?

Urządzenia tego typu pełnią dwojaką funkcję. Jest nią ekspozycja towaru i możliwość jego przechowywania w ściśle określonych warunkach termicznych. Dlatego zdecydowana większość takich urządzeń jak witryny cukiernicze, które możemy kupić np. tutaj https://www.eladex.com.pl/pol_m_Produkty_Lady-cukiernicze_Witryny-cukiernicze-247.html, wyposażona jest we własny wewnętrzny agregat, który pozwala na zaprogramowanie określonej temperatury, jaka powinna panować wewnątrz witryny. To niezwykle ważne dla zachowania trwałości przechowywanych w urządzeniu produktów, które są produktami przeznaczonymi do bezpośredniego spożycia. Niska temperatura przekłada się nie tylko na zachowanie ich świeżości, ale także formy. Przy wysokich temperaturach kremowe masy i cukiernicze dekoracje nie tylko mogą się zepsuć, ale także mogą ulec rozpuszczeniu, przez co sam produkt straci na atrakcyjności wizualnej i nikt go nie kupi. Można zatem powiedzieć, że witryny cukiernicze służą przechowywaniu i ekspozycji towaru – wyrobów cukierniczych.

witryny cukiernicze

Witryny cukiernicze – kto z nich korzysta?

W zdecydowanej większości przypadków z witryn cukierniczych korzystają same cukiernie, a także lokale gastronomiczne mające w swojej ofercie duży wybór różnych deserów. Takimi lokalami mogą być duże restauracje, jak i niewielkie kawiarnie, które prócz podstawowego produktu – kawy, pragną zaoferować swoim klientom także smaczną mini przekąskę w postaci apetycznego kawałka ciasta lub tortu. Oczywiście z witryn cukierniczych korzystać mogą także sklepy spożywcze. Takie witryny znaleźć możemy chociażby w większych supermarketach. Ich cechą charakterystyczną jest możliwość samodzielnego sięgnięcia przez klienta po wybrany produkt, co przekłada się na nieco inną ich konstrukcję – są to witryny z okienkiem lub drzwiczkami otwieranymi od frontu, a nie tak jak w większości klasycznych witryn cukierniczych, z dostępem od strony lady.

Jaka witryna do jakich zastosowań?

Wybierając nową witrynę cukierniczą do lokalu gastronomicznego lub sklepu, musimy przede wszystkim określić ilość asortymentu, jaki będzie w niej przechowywany. Jeśli zamierzamy sprzedawać niewielką ilość ciast i deserów, nie powinniśmy sięgać po ladę dużej wielkości, ponieważ wyda się ona pusta i zamiast pozytywnego wrażenia na klientach, wywoła raczej wrażenie przeciwne. Swoim wyglądem lada powinna być dopasowana do pozostałego wyposażenia restauracji, kawiarni czy sklepu. Warto także sięgnąć po ladę z indywidualnym systemem oświetleniowym, co zwiększy atrakcyjność ekspozycji i tym samym przyciągnie uwagę klientów.

Tagi: ,

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page